Projekter står i vejen for digital udvikling

Organisationer og virksomheder er ved at blive kvalt i projekter – digital udvikling er en løbende proces, som kræver løbende funding

Som konsulent møder jeg problemet igen og igen. Mine kunder har ikke råd til løbende at udvikle deres digitale platforme, fordi så mange ressourcer som muligt trækkes fra drift over mod projekter. I mange organisationer er det lettere at skaffe to millioner til et projekt, end det er at skaffe 300 kr. til en ny løbende driftsudgift. Eksemplet er ikke tilfældigt valgt – jeg måtte for ikke så længe siden, da jeg stadig var fastansat, kort efter at have afsluttet et millionprojekt opgive at finde 300 månedlige kroner til et ellers fornuftigt formål.

Projekter kan være nødvendige. Men projekter har også – i de fleste tilfælde – et stort overhead. For det første skal de beskrives detaljeret, de skal gennemtygges, analyseres, gennemregnes, diskuteres og afvejes, og de skal godkendes af den øverste ledelse. De skal ofte i udbud – oh, skræk. Og så skal de naturligvis evalueres og afrapporteres. De kræver (Prince2-certificerede) projektledere og en hærskare af andre konsulenter med projekter og processer – ikke produkter – som deres vigtigste faglighed. Det tager altsammen laaang tid – og det koster en hulens masse penge.

Det kan være den rigtige tilgang, hvis man skal bygge en multiarena, men når den så står der – arenaen – er det en dyr og dårlig løsning at lade den forfalde, mens man sparer op til at rage den ned og bygge en ny otte år senere.

Projektomani er også gift for leverandør-relationerne. Webprojekter med eksterne leverandører har det med at falde fra hinanden, hvis de varer mere end nogle få måneder – og ender ofte i frustration for begge parter.
Kunden oplever, at bureauet i honey moon-fasen har fuld fokus og allokerer nøglemedarbejdere til projektet. Men efter et par måneder bliver de udskiftet – fordi der er brug for dem andre steder. Bureauet ved nemlig, at når projektet er slut, så er pengekassen tom. Derfor er de hele tiden på jagt efter nye større projekter og er relativt uinteresserede i det langvarige kundeforhold. Bureauerne gør det ikke, fordi de er onde. De følger bare – bevidst eller ubevidst – pengene.

Jeg lever selv af projekter. Sådan er vilkårene for en ensom ulv i digitale konsulent-klæder. Men jeg ønsker mig flere langsigtede, kontinuerlige relationer i julegave i 2017. Dem skal I – kære kunder – ikke spare op til, tværtimod. Så ender det jo som et projekt.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Indsend kommentar